
China: kansen en uitdagingen
MeetIn organiseerde een studiereis naar China voor Rabobank Assen en Noord-Drenthe en een groep van 25 ondernemers. We bezochten miljoenensteden Shanghai en Peking en verdiepten ons in de Chinese (zakelijke) cultuur, innovatie en ondernemerschap. Op het programma stonden zowel bezoeken aan Chinese als Westerse bedrijven. Aan de hand van deze bedrijfsbezoeken behandelden we een breed scala aan onderwerpen, zoals guanxi, e-commerce, marketing, human resources, start-ups, ondernemerschap, duurzaamheid en productie. In vier blogs doet directeur Wout Dingenouts verslag. Het tweede deel van de serie gaat over kansen en uitdagingen in China.
Voor ondernemers en starters liggen in China volop kansen. Maar het pad naar succes zit vol drempels en valkuilen. Ondernemers die de stap durven te maken, komen er al snel achter dat de Chinese markt en cultuur wezenlijk verschillen van de onze. Zoals één van onze sprekers treffend opmerkte: ‘Alles is mogelijk, niets is makkelijk.’
“Met een bevolking van 1.4 miljard hoeft een ondernemer in China slechts een ‘klein puntje van de taart’ te bemachtigen om succesvol te zijn.”
In het leven van veel jonge Chinezen staat de ‘Chinese droom’ centraal. Geld verdienen, het maken in de wereld en dit laten zien aan anderen. In Shanghai struikel je over winkels die Lamborghini’s, Gucci-tassen en andere luxe goederen aanbieden. Westerse producten zitten in de lift in China. Met een bevolking van 1.4 miljard hoeft een ondernemer in China slechts een ‘klein puntje van de taart’ te bemachtigen om succesvol te zijn. Het begrip nichemarkt krijgt een geheel nieuwe betekenis.
“Getallen als 4, 13 en 14 zijn ongeluksgetallen die je in China niet (veel) ziet voorkomen.”
Tegelijkertijd liggen de Chinese cultuur en gebruiken ver van ons af. Producten en diensten die het hier goed doen, zijn niet per definitie voor de Chinese markt geschikt. Ter illustratie: getallen als 4, 13 en 14 zijn ongeluksgetallen die je in China niet (veel) ziet voorkomen. Zo worden er wel Citroën C4’s verkocht in China, maar nooit onder die naam. Hetzelfde geldt voor draaideuren: normaal gesproken hebben die vier deurvleugels, in China niet, daar worden ze verkocht met drie deurvleugels. Soms zijn aanpassingen cruciaal om een Europees product naar de Chinese consument te brengen.
“In China kan je product van het ene op het andere moment bekend worden, of genadeloos ten onder gaan.”
Een goed begin is het halve werk. Er bestaan verschillende manieren om te testen of je product een kans maakt in China: partijen als AsiaAssist kunnen gedegen marktonderzoek doen, of je kunt de stoute schoenen aantrekken en je product opsturen naar een influencer, die dit product via een livestream met vele miljoenen volgers deelt. Zo zagen we een voorbeeld van een influencer die via een videostream nieuwe lipsticks uitprobeerde. En met succes. Binnen twee uur had ze 5 miljoen kijkers en werden 10.000 extra lipsticks verkocht. In China kan je product van het ene op het andere moment bekend worden, of genadeloos ten onder gaan.
Ook van groot belang: China heeft nog altijd een eenpartijstelsel met een gecentraliseerde besluitvorming. Een voordeel van dit systeem is dat zodra de overheid ergens achter staat, innovaties en andere ontwikkelingen buitengewoon snel gaan. De slagkracht is enorm. Aan de andere kant kan bedrijvigheid van de ene op de andere dag verdwenen zijn. Een voorbeeld: recentelijk werd de import van Franse kaas in China ineens verboden. Zonder reden, het beleid veranderde gewoon. Wetgeving kan plotsklaps worden aangepast in China en nieuwe wetten kunnen ieder moment uit de bureaulade worden getoverd, waardoor je als ondernemer soms snel moet handelen om te overleven.
Het klopt. Alles is mogelijk, niets is makkelijk.