
Waarom schaarste de motor van de Israëlische economie is (1 / 2)
Innovatie en Israël. Toegegeven: het is geen combinatie die dagelijks het nieuws haalt. En, ook toegegeven, op het eerste oog is dat niet verwonderlijk. In Israël wonen slechts 8 miljoen mensen, het land is constant in staat van oorlog en de geografische ligging is niet gunstig.
En toch heeft Israël een van de meest vooruitstrevende economieën ter wereld. Vooral de kracht van Israëlische hightech is onmiskenbaar. 15% van de mondiale investeringen in cybersecurity gaat naar Israël en meer dan 250 internationaal opererende techbedrijven hebben er een R&D-afdeling.
Kortom, Israel punches above its weight.. Hoe kan dat? Kleine spoiler: schaarste maakt innovatief.
Chutzpah!
Het succes van Israël wordt voor een belangrijk deel toegeschreven aan een cultuur van aanpakken en overleven. Oftewel: Chutzpah, wat zoiets betekent als ‘lef, brutaliteit en durf’. Kinderen leren van jongs af aan dat het goed is om de discussie op te zoeken en assertief te zijn. Zijn er weinig mogelijkheden? Wees actief en creatief, maak er iets van.
Deze mentaliteit zie je terug bij Israëlische bedrijven. Werknemers gaan gerust de discussie aan met elkaar en met hun managers. Hierdoor vinden nieuwe ideeën en suggesties voor verbeteringen eenvoudig hun weg door organisaties. Het maakt veel Israëlische bedrijven innovatief, beweeglijk en, uiteindelijk, succesvol.
En niet onbelangrijk: er is kapitaal beschikbaar. Vanuit de Joodse diaspora vloeit een omvangrijke geldstroom naar de Israëlische economie. Heeft een bedrijf of start-up een veelbelovend idee? Dan lukt het vaak om het geld bijeen te brengen voor de uitvoering.
Onderwijs en R&D
Schaarste dwingt tot innovatie, en innovatie gedijt bij een goed geschoolde beroepsbevolking. Tijdens onze reis bezoeken we kibboets Hatzerim, de geboorteplaats van wellicht het meest sprekende voorbeeld van Israëlische innovatie: druppelirrigatie. Een oudere bewoner vertelt ons over het collectieve leven in de kibboets en we treffen één van de oprichters van Netafim, het bedrijf dat druppelirrigatie groot maakte. Hoe ze dat deden? Samen. Dat is de belangrijkste les.
Israëli’s erkennen als geen ander het belang van onderwijs voor innovaties als druppelirrigatie. Kinderen wordt de waarde van goed onderwijs vanaf jonge leeftijd ingeprent – het streven naar de hoogste academische prestaties staat centraal in praktisch ieder huishouden.
Uitmuntende onderwijsinstellingen en een hoogopgeleide beroepsbevolking zijn het resultaat, met de aanwezigheid van vele grote techbedrijven als gevolg. Zij openen, soms samen met Israëlische universiteiten, R&D-afdelingen die een grote bijdrage leveren aan de ontwikkeling van bedrijven als Google en Intel.
De zoeksuggesties die je van Google krijgt zodra je begint te typen? Juist, een algoritme van Israëlische makelij.