
China: een lastige evenwichtsoefening
MeetIn organiseerde een studiereis naar China voor Rabobank Assen en Noord-Drenthe en een groep van 25 ondernemers. We bezochten miljoenensteden Shanghai en Peking en verdiepten ons in de Chinese (zakelijke) cultuur, innovatie en ondernemerschap. Op het programma stonden zowel bezoeken aan Chinese als westerse bedrijven. Aan de hand van deze bedrijfsbezoeken behandelden we een breed scala aan onderwerpen, zoals Guanxi, e-commerce, marketing, human resources, start-ups, ondernemerschap, duurzaamheid en productie. In vier blogs doet projectmanager Wout Dingenouts verslag. In dit vierde en laatste deel van de serie over China wordt de balans opgemaakt.
“Nederland en China zijn een wereld van verschil. Of het nou gaat om zakendoen, etiquette, human resources, productie, marketing of e-commerce; alles gaat er net even anders.”
Tijd voor een paar conclusies. Een veilige om mee af te trappen: Nederland en China zijn een wereld van verschil. Of het nou gaat om zakendoen, etiquette, human resources, productie, marketing of e-commerce; alles gaat er net even anders. We proberen het land te begrijpen, maar elk antwoord levert een nieuwe vraag op. In elk geval is duidelijk dat ondernemers die willen slagen in China moeten leren koorddansen. Onderstaande punten kunnen helpen bij het behouden van je evenwicht:
- China verandert razendsnel. Nieuwe bedrijven en start-ups komen en gaan. In de afgelopen jaren heeft de Chinese economie een grote transformatie doorgemaakt; het land meet zich met de grootsten ter wereld. Het Chinese eenpartijstelsel maakt dat besluiten met grote vaart worden doorgevoerd, in zowel het voordeel als het nadeel van ondernemers. Daarnaast is de Chinese markt buitengewoon competitief. Producten en diensten die naar de markt worden gebracht moeten onderscheidend zijn om hun Chinese concurrenten om te verslaan. Tegelijkertijd is het van groot belang dat producten en diensten aansluiten op de Chinese cultuur. Anders maken ze geen schijn van kans. Een goede voorbereiding is het halve werk: doe het goed of begin er gewoon niet aan.
“Sommige Chinese provincies zijn zo groot als complete economieën in Europa en allemaal hebben ze eigen structuren, culturen, talen en gebruiken. “
- Het begrijpen van China is lastig, en met alleen Peking en Shanghai ben je er nog niet. En bovendien: er bestaat niet één China. Sommige Chinese provincies zijn zo groot als complete economieën in Europa en allemaal hebben ze eigen structuren, culturen, talen en gebruiken. Als je zaken wilt doen in een bepaalde regio van China, verdiep je dan eerst goed in specifiek die regio. Als westers bedrijf de Chinese markt betreden is lastig en niet zonder risico’s, maar als je een fractie van de markt weet te veroveren, kun je het al hebben gemaakt. De mogelijkheden zijn onbeperkt, maar niets is gemakkelijk in China.
- De relatie tussen mensen speelt – meer nog dan in Nederland – een doorslaggevende rol. Of het nu gaat om de band met producenten, leveranciers of het eigen Chinese personeel; het doel is een relatie die geen van de partijen op het spel zal zetten. Fysieke aanwezigheid is daarbij belangrijk. Laat zien dat je bereid bent om te investeren in een relatie.
“Succesvol zakendoen in China is vallen en opstaan, verdiepen en begrijpen, proberen en testen. Maar bovenal: doorzetten.”
Kortom: haken en ogen, mitsen en maren, uitdagingen en drempels. Maar is het onbegonnen werk? Dat niet. In China ontmoetten we vele lichtende voorbeelden van Nederlandse ondernemers die de sprong in het diepe hebben gemaakt. Volleerde koorddansers die zich al vele jaren staande weten te houden en zich als liaisons tussen de oosterse en westerse cultuur weten te bewegen. Als je de Chinese cultuur eenmaal begrijpt, kun je er je voordeel mee doen. De ondernemers die wij spraken hebben hun huiswerk gedaan en plukken daar nu de vruchten van.
De slotconclusie? Succesvol zakendoen in China is vallen en opstaan, verdiepen en begrijpen, proberen en testen. Maar bovenal: doorzetten.