
China: een land in beweging
MeetIn organiseerde een studiereis naar China voor Rabobank Assen en Noord-Drenthe en een groep van 25 ondernemers. We bezochten miljoenensteden Shanghai en Peking en verdiepten ons in de Chinese (zakelijke) cultuur, innovatie en ondernemerschap. Op het programma stonden zowel bezoeken aan Chinese als westerse bedrijven. Aan de hand van deze bedrijfsbezoeken behandelden we een breed scala aan onderwerpen, zoals Guanxi, e-commerce, marketing, human resources, start-ups, ondernemerschap, duurzaamheid en productie. In vier blogs doet projectmanager Wout Dingenouts verslag. In dit vierde en laatste deel van de serie over China wordt de balans opgemaakt.
Als een voortrazende trein beweegt het land zich. Geen tijd om te stoppen, geen tijd om uit te stappen. Als je de trein haalt ga je hard, als je de trein mist kom je niet meer mee. De trein wacht op niemand. China is volop in beweging.
“Waar veel mensen in het Westen China nog altijd zien als een land van goedkope productie, lage lonen, communisme en een opkomende economie, ervaren onze deelnemers een nieuw China.”
China ontwikkelt zich van een (na)maakindustrie naar een innovatieve economie. De overheid pompt miljoenen in de ontwikkeling van innovatie, creativiteit en ondernemerschap. Nieuwe megasteden verrijzen vanuit het niets en door het hele land schieten co-working spaces en creatieve ruimtes als paddestoelen uit de grond. Waar veel mensen in het Westen China nog altijd zien als een land van goedkope productie, lage lonen, communisme en een opkomende economie, ervaren onze deelnemers een nieuw China. Een China dat honger heeft. Een China dat de economische crisis van het Westen heeft gebruikt om een inhaalslag te maken. En dat is ze gelukt: we zijn ingehaald. Communistisch China heeft plaatsgemaakt voor een socialistisch China met kapitalistische karakteristieken. Dit beeld tekent zich tijdens onze reis duidelijk af.
“En wat betreft de innovaties? Denk aan betalingen door gezichtsherkenning, een zonnepanelenpark van 25 vierkante kilometer en een dorp dat in één dag is gebouwd met een 3D-printer.”
Nog meer dan in Europa speelt het dagelijkse leven in China zich af in een online omgeving: de was laten doen, eten bestellen, betalingen, reserveringen, het sociale leven en alles daar tussenin. Mobiele telefoons en social media-platformen als WeChat domineren het straatbeeld. Hier worden functies die wij kennen van Facebook, Twitter, LinkedIn en WhatsApp met elkaar verbonden en toegepast. Dit gebeurt uitsluitend vanuit applicaties; de internetbrowser verdwijnt volledig naar de achtergrond. En wat betreft de innovaties? Denk aan betalingen door gezichtsherkenning, een zonnepanelenpark van 25 vierkante kilometer en een dorp dat in één dag is gebouwd met een 3D-printer.
We halen verschillende praktijkvoorbeelden op. Tijdens bezoeken aan Good Idea Media en Youko ontdekken we het digitale landschap van China en zien we dat marketing in China voornamelijk verloopt via social media. Influencers staan centraal: vloggers en bloggers kunnen je product maken of breken. De Chinese e-commerce markt staat wereldwijd op de tweede plek, net achter Zuid-Korea. Op zich niet raar met 1,4 miljard inwoners. Maar dan komt het besef: de marktpenetratie is ‘slechts’ 50%. Het potentieel van de Chinese markt is nog lang niet benut.